Työehtosopimus- ja palkkariita-asiat

Rakennusalan työehtosopimus ei aina ole selkeä, ja väärinkäsityksiä sekä tyhjiä vaatimuksia voi esiintyä. Joskus ammattiliitto puuttuu peliin vaatien perusteettomia korvauksia, tai työntekijän kanssa syntyy palkkariita muuten vain. Me tunnemme nämä ongelmat, ja autamme sinua selvittämään ne.

Kenelle?

Sinulle, joka olet rekrytoinut henkilöstöä tai aliurakoitsijoita/kevytyrittäjiä, joiden kanssa on syntynyt palkkariita- tai työehtosopimusaiheisia ongelmia. 

Mitä?

Selvennämme sinulle ja muille osapuolille työehtosopimuksen teitä koskevat osa-alueet niin, että yhteisymmärrys löytyy. Autamme sinua puolustamaan oikeuksiasi myös ammattiliiton osallistuessa, myös kevytyrittäjä- ja alihankija-asioissa.

Miksi?

Työehtosopimukset ovat monimutkaisia, ja ammattiliitot ajavat puhtaasti omaa agendaansa, välittämättä sopimuksista tai alihankintasuhteista. Palkkariita voi syntyä myös väärinkäsityksistä. Pyydä meidät avuksi, ja selviä konflikteista kunnialla.

Rakennusliiton työehtosopimus monimutkainen - palkkariita usein lopputuloksena

Suomen työehtosopimukset ovat monimutkaisia ja alati muuttuvia. Eri tehtäviä koskevat eri työehtosopimukstn osa-alueet, ja esimerkiksi palkkaluokkien määritys, ei aina ole täysin yksinkertaista. Etenkin näkemykset työntekijän ja työnantajan välillä voivat erota huomattavasti, jolloin työsopimuksen ehdot ja palkan suuruus jäävät epäselviksi, johtaen palkkariita-asiaan. Autamme sinua ja työntekijöitäsi tulkitsemaan työehtosopimuksia tehtävän edellyttämällä tavalla.

Työehtosopimuksia ajavat ammattiliitot ovat Suomessa hyvin aggressiivisia toimijoita, jotka saattavat yllättää puuttumisellaan myös silloin, kun työntekijän ja työnantajan välillä ei ole mitään epäselvyyksiä. Ammattiliitot kokevat etuoikeudekseen puuttua kaikkeen rakennusalalla tapahtuvaan toimintaan silloinkin, kun se ei heitä koske. Ammattiliitot toimivat näin omien etujensa, eivät työntekijöiden etujen, nimissä.

Rakennusalalla Rakennusliitto on menettänyt lähivuosina suuren osan nuoremmista jäsenistään, ja haluaa puuttumisellaan esitellä omaa osaamistaan ja halukkuuttaan riidellä työntekijän puolesta, myös kutsumatta. Rakennusliiton sekaantuminen työmaille on aiheuttanut paljon kiusallisia ongelmia työkohteiden sujuvuudelle. Monet ovat kokeneet liittojen vierailut painostaviksi.

Työsopimuksen määritelmä on vaikea tavallisen ihmisen ymmärtää, ja Ammattiliitot hyödyntävät tätä porsaanreikää innokkaasti. Huono rekrytointi voi olla mahdotonta irtisanoa, ja voit pahimmillaan joutua maksamaan vuodenkin palkan korvauskuluina, vaikka syynä olisi selkeästi työntekijän osaamattomuus tai esimerkiksi alkoholisimi. Lisäksi lasten sairausajan palkka on luonnollisesti sinun yrityksesi kassasta pois. 

Osittain Rakennusliiton sekaantumisen takia rakennusalalle on muodostunut aina kasvava joukko ammattilaisia, jotka hyödyntävät mielummin erilaisia laskutuspalvelu- ja yrittäjyysvaihtoehtoja, joilla Rakennusliiton kiusanteolta voidaan välttyä.  Myös Yrittäjän Tili ja Laki suosii näitä vaihtoehtoja, ja omaa laajan yhteistyöverkoston Rakennusliiton vallan alle kuulumattomista ammattilaisista, joita voit turvallisesti työllistää keskenään sopimienne ehtojen mukaisesti, ilman mitään työsuhteeseen liittyvää byrokratiaa, kuten: 

 1. Työehtosopimukset
 2. Työaikalaki
 3. Minimipalkat
 4. Palkan sivukulut

Jos joudut selkkaukseen Ammattiliittojen kanssa, Yrittäjän Tili ja Laki auttaa sinua selvittämään epäselvyydet. Autamme sinua myös työllistämään ammattilaisia, jotka eivät toimi Ammattiliittojen rajoitusten alla.

Apua omalla kielelläsi

Toimimme tukenasi suomenkielen lisäksi myös venäjän ja eestin kielillä!

20v kokemus

Olemme toimineet rakennusalan sopimusasioiden parissa yli 20 vuotta.

200+ asiakasyritystä

Älä taistele suuria organisaatioita yksin - me tuemme pienyrittäjää!

Työehtosopimus- ja palkkariitapalvelumme pähkinänkuoressa:

Aloitamme alkukartoituksella, jossa käymme läpi työ- tai alihankintasuhteen laadun ja sopimuksen, sekä mahdollisen liiton kannan. Tämän jälkeen:

 • Selvennämme sopimuksenne sisällön osapuolille
 • Tarjoamme oikeaoppisen ratkaisuvaihtoehdon
 • Selvitämme tilanteen Rakennusliitolle

Kiinnostuitko? Täytä oheinen lomake, ja olemme yhteydessä!

Miksi selvittää työehtosopimus- ja palkkariidat kanssamme?

 • Yrittäjän Tili ja Laki omaa 20 vuoden kokemuksen työehtosopimusten, palkkariitojen ja liittojen kanssa toimimisesta rakennusalalla. 
 • Tunnemme säädökset ja niiden epäkohdat
 • Puolustamme oikeuksiasi pienyrittäjänä
 • Et menetä rahaa turhaan palkanmaksuun tai virheelliseen rekrytointiin
 • Et joudu taistelemaan Rakennusliiton kanssa

Missä voimme auttaa?

Yrityksen perustamispalvelut

Yrityksen perustamispalvelun avulla saat rakennusalan yrityksesi nopeasti käynnistettyä. Autamme sinua yrityksen perustamiseen liittyvässä byrokratiassa, jotta liiketoiminnan aloittaminen Suomessa on mahdollista.

Urakkariita-, sopimusriita- ja muut sopimusasiat

Varaudu etukäteen! Tarjoamme käyttöösi valmiita, pienyrittäjän etuja puoltavia sopimuspohjia eri tarpeisiin, kuten urakkasopimuksiin. Tulkkaamme myös sopimusehdotukset omalle kielellesi niin, ettei epäselviä sudenkuoppia jää.

Reklamaatioriidat

Tuliko riitaa? Hoidamme urakkasopimusten ja työn reklamaatioriidat ammattitaitoisesti 20 vuoden kokemuksella. Käsittelemme reklamaatioriidat aina selvitystyöstä sovintoehdotukseen tai oikeuskäsittelyyn saakka.

Perintäpalvelut

Eikö asiakas maksa? Tehokkaan perintäpalvelumme avulla saat perittyä erääntyneet saatavasi. Sähköisten perintäpalvelujen lisäksi kontaktoimme asiakasta suoraan selvittääksemme maksujen myöhästymisten syyt.

Työehtosopimukset ja palkkariidat

Palkkariitaa? Työehtosopimukset ovat monimutkaisia, ja niitä ajavat ammattiliitot saattavat puuttua peliin myös aiheettomasti. Vältä ja selviä yhteenotoista liittojen kanssa, ja työllistä turvallisesti.

Henkilöstöpalvelut

Eikö väki riitä? Yritys tarvitsee jatkuvasti osaavaa työvoimaa. Työllistämisen sudenkuopat ja vapaiden osaajien vähyys kuitenkin hankaloittaa rekrytointia, ja virhepalkkaus voi maksaa sinulle maltaita. Autamme löytämään luotettavat osaajat tarpeisiisi.

Markkinaselvitykset

Onko toiminta kannattavaa? Yrityksen perustaminen on suuri riski, eikä markkinoille ole järkevää lähteä vain kokeilemaan onneaan. Tili ja Laki perehtyy alueesi mahdollisuuksiin,  jonka jälkeen tunnemme sinun erikoisalasi kilpailutilanteen, kysynnän, ja pääasiallisen hintatason.

Yrityskoulu

Yrityskoulumme järjestää puolen päivän täsmäiskuja yrittäjyyttä koskevista polttavista aiheista, kuten arvonlisäverot ja niiden maksaminen, yrityksen pakolliset ja vapaaehtoiset vakuutukset, eettinen verosuunnittelu, hankinnan sudenkuopat, moderni asiakashankinta ja myynti.

Ammatillinen valmennus

Haluatko kasvattaa omaa tai työntekijöidesi/alihankkijoidesi osaamista? Yrittäjän Tili ja Laki järjestää kattavia koulutuspäiviä yhdessä alan johtavien materiaalitoimittajien kanssa, jotta sinä olet aina tuoreimman tiedon huipulla.